top of page
  • Obrázek autoraKome Klub

Otakar Kohl o TIOT: Respekt před takhle dlouhou štrekou. Nejít to jako první IM-distanci v životě.

Aktualizováno: 27. 5. 2023

TIOT - v roce 2022 jsme odstartovali prvním ročníkem závodu pro silniční triatlonisty. Byla to pro nás novinka, která přilákala celkem 8 účastníků.

Věděli jsme, že to nebude masová akce, jelikož jsme za prvé daleko od větších měst a za druhé jsme opět vsadili na těžší profil tratí, který většina triatlonistů nerada akceptuje.

TIOT se v letošním roce posouvá opět o kus dál, to znamená, že se bude měnit cyklistická i běžecká část. Říkáte si proč? Protože nasloucháme a bereme si ponaučení od sportovců, kteří se TIOTu účastnili!


V dnešním rozhovoru jsme si povídali s Otou Kohlem, který v roce 2022 vyhrál až v závěrečném běhu, zvítězil tak před druhým Jirkou Šilhánem o 13 minut.


Než přejdeme k rozhovoru, rád bych si dovolil poděkovat všem účastníkům Šindel cup - TIOT 2022, DĚKUJEME za vaší účast!

Otakar Kohl

Jirka Šilhán

Jarda Tříska

Adam Hoza

Martin Cindr

Zdeněk Vaniš

Radomír Kurečka

Filip Wirwol


MINULÝ ROK SE KONAL PRVNÍ ROČNÍK ZÁVODU TIOT, JAK HODNOTÍŠ JEHO PRŮBĚH A ATMOSFÉRU.

Myslím, že se všechno povedlo - až na jedno DNF, ale za to si mohl dotyčný asi sám. A vlastně dopad ještě dobře. Co se týče atmosféry, tak jsme holt byli trochu stranou hlavního závodu, pár bláznů co jednou za hodinu a kus projedou depem. Ale s tím jsem počítal. Vyhlášení už bylo se vší parádou, takže co víc si přát. Navíc loni byl start zadarmo - já jsem teda něco přispěl, ale u ostatních nevím. Asi nás dotovali účastníci dalších klání.

(poznámka: Ano, TIOT byl za dobrovolné zápisné, celá akce byla z 60% dotované ze startovného ostatních)


BYLO NA TRATI NĚCO, CO TĚ ZASKOČILO? VÍME, ŽE SE VĚNUJEŠ PRIMÁRNĚ DLOUHÝM TT A TAK JSI ZVYKLÍ NA LEDACOS.

Mám rád dlouhý akce, čili minimum je 1/2-IM distance. Jinak mám od roku 2017 myslím 16 dokončených IM distancí, většina navíc patřila profilově do kategorie "extrém". Já mám radši kopcovitou cyklistiku, tam si člověk aspoň občas orazí. Na rovinách trpím. Třeba loni jsem šel Moraviamana a řekl jsem si, že příště už raději ne. Běh po rovině mi na druhou stranu nevadí. Ale kopce taky ne. No a co se týče TIOTu, asi mě nic nezaskočilo.

JAK SE AKTUÁLNĚ PŘIPRAVUJEŠ NEJEN NA NÁŠ ZÁVODU, MÁŠ NĚJAKÝ SYSTÉM, NEBO SE POUZE UDRŽUJEŠ VE FORMĚ PO CELÝ ROK?

Řekl bych, že se udržuju celý rok. Moje specifikum je, že neprovozuju trenažérovou cyklistiku. Díky trenažéru, který jsem si pořídil proto, abych se mohl přes zimu věnovat kolu, jsem se vlastně dostal k běhu a triatlonu. Protože po 2 měsících indoor tréninku jsem si řekl "tak tohle fakt ne" a zkusil jsem běh (který jsem do té doby odmítal).
Můj rok tedy začíná zimou - ideálně od prosince do března žádné kolo, zato běžky. Rekord mám minulou zimu - za 3 měsíce 2150 km na běžkách. Od března pak přejdu s novou chutí na kolo. Běh je celoroční záležitost, pokud se nedostaví nějaké to zranění. No a plavání úplně nezbožňuju, protože voda má 2 zásadní nepříjemné vlastnosti: je studená a mokrá. Ale snažím se plavat pravidelně. Nicméně pokud časově nestíhám, jako první obětuju plavání.
Jinak v týdnu se snažím 4-5 dní kolo (v zimě běžky), 4 dny běh a 3-krát plavání. K tomu nějaké posilování, ale to je spíš jen aby se neřeklo. Běh je obvykle do práce a z práce, čili pak jsou 2 běhy v jeden den.
Ale nemyslím si, že by s v mém případě jednalo o trénink. Mám hodně objemu (cca 20 hodin za týden) a sem tam nějaká ta intenzita - klasicky kopce na kole. A to tělo má nějakou výkonnost. Lepší už to asi nebude, ale to mě netrápí. V dětství jsem v žádném oddílě nebyl, jen jsem maximum času trávil venku, no a postupně jsem začal preferovat kolo. Plus mě vždycky lákalo ujet co nejvíc kilometrů.
Jinak k těm kilometrům za rok: 12000 kolo, ca. 2500 běh, 250-300 plavání, a ty běžky podle zimy.


PŘEJDĚME K TIOTU. BĚHEM ZÁVODU V ROCE 2022 JSI SE PŘETAHOVAL ZNAČNOU DOBU O PRVNÍ MÍSTO S JIRKOU ŠILHÁNEM, JÁ OSOBNĚ JSEM TĚ FAVORIZOVAL UŽ OD TVÉ REGISTRACE. ČEKAL JSI, ŽE SE NA TRATI NAJDE NĚKDO TAK KONKURENCESCHOPNÝ?

Já jsem si před závodem googlil protivníky, který jsem neznal, a od Jirky jsem čekal silný kolo. Jen jsem nevěděl, jak běhá. No a nakonec se můj předpoklad potvrdil, z kola slezl o čtvrt hodiny dřív. Jenže běh je moje nejsilnější disciplína, takže jsem doufal že ho doběhnu, což se naštěstí povedlo. Mimochodem jsem ho dobíhal i teď v květnu na duatlonu.

JAK SE TI LÍBILA MOŽNOST ZASTÁVEK V DEPU BĚHEM CYKLISTIKY A BĚHU, VYUŽIL JSI JÍ?

Určitě. Neměl jsem support, čili okruhové tratě byly ideální. Jen bych radši jel třeba jen 3 okruhy, zato delší. Naopak u běhu bych udělal okruh kratší, aby se člověk častěji objevil v depu.

PLAVÁNÍ BYLO MONOTÓNNÍ V OKRUZÍCH, JAK JSI TO PROŽIL?

Plavání je u těchto triatlonů jenom aby se to mohlo jmenovat triatlon. :) Okruhů bylo dost, takže jsem asi po 5 kouknul na hodinky, abych náhodou neplaval zbytečně moc.

CYKLISTIKA V PĚTI OKRUZÍCH V KOPCOVITÉM PROFILU, JAK TI SEDĚLA, MĚL JSI NA TRATI NĚJAKÝ DEFEKT NEBO KRYZI?

Krizi ne, ale menší krize asi jo. :) Zejména poslední 2 okruhy byly fakt na morál. Defekty zaplať pánbůh nebyly, docela jsem se toho bál, zejména na tom vyfrézovaným úseku.

BĚH, ZÁVĚREČNÁ DISCIPLÍNA, KDE JSI DOKÁZAL BĚŽET VE VELICE DOBRÉM TEMPU, LÍBILA SE TI TRASA ZÁVODU? BYLO NĚJAKÉ MÍSTO KTERÝ BYLO SPÍŠ ZA TREST?

Jak jsem psal výše, tady bych volil 4 kratší okruhy místo dvou, ale beru to jak to je. Samozřejmě že druhý okruh byl výrazně těžší. Docela jsem zpomalil, tak jsem se bál, aby Jirka nechytil druhej dech.

JAKÉ BY JSI MĚL DOPORUČENÍ PRO NĚKOHO, KDO DO TIOTU NASTOUPÍ POPRVÉ, PŘECE JEN SE JEDNÁ O ZÁVOD NA VÍC JAK 12 HODIN V TVÉM PODÁNÍ.

Respekt před takhle dlouhou štrekou. Nejít to jako první IM-distanci v životě.

MÁŠ NĚJAKÁ POSLEDNÍ SLOVA KE KONCI?

Mít doma někoho jinýho než paní Kohlovou, tak bych asi takovýhle věci dělat nemoh. Zkrátka člověk musí mít to zázemí. Děkuji!
119 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page